Kahvijoulukalenterin viimeiset viisi luukkua!

 Kuten kenties tämän tekstin julkaisuajankohdasta näkyy, sekä joulusta että uudestavuodesta on vierähtänyt jo aika tovi. Kalenterin sumppinen sisältö on kadonnut ääntä kohti jo lähemmäs kuukausi sitten, eikä loppuja arvosteluista näy eikä kuulu. Nämä arkesi pilaavat huolet ovat kuitenkin nyt ohi: tässä tulee kalenterin viimeiset viisi luukkua! 


Luukku 21

Päivän kahvi on Nicaragualainen "Las morenitas honey"

Paahtoaste: 3/5

Maku: Pehmeä, suorastaan silkkinen maku ja suuntuntuma. Sopiva määrä hapokkuutta, joka limittyy saumattomasti kahvin muihin ominaisuuksiin. "Honey" termi ilmenee kahvissa hunajan tai siirapin tuomana lievänä makeutena ja pehmeytenä. Tämä hunajan tuoma samettinen pehmeys toimii erittäin hyvin kahvin luonnollisen hapokkuuden kanssa. Helppo juoda, sopii oikein hyvin kasuaaliin kahvitteluun. Tätä voisi juoda vaikka ämpärikaupalla. Oikein maittavaa sumppia. Kokonaisuudessaan hyvä kahvi, joka tekee peruasiat hyvin ja vielä pikku lisätwistillä. Vaikea keksiä parannettavaa. 

Arvosana: 5-/5. Miinus siksi, että tämän elämän nektarin maut voisivat olla vielä hitusen vahvempia. 


Luukku 22

Päivän numero 22 kahvi on Ugandalainen "Mount Rwenzori". 

Paahtoaste: 3.5/5

Maku: yllättävän vahva ja hyökkäävä. Savuinen alkumaku iskee heti, ja tätä odottamatonta alkua seuraa tiukasti perässä hivenen omenainen taustamaku. Erikoinen makukokemus, en ole aikaisemmin kohdannut moista kombinaatiota. Ehdoton nautiskelukahvi, en näkisi tätä päivittäiseen käyttöön sopivana kahvina. Ihan maittavaa juoda yksi kupponen. Ehkä enemmän suunattu niille, jotka ovat kuluttaneet kahvia ennenkin.

Arvosana: 4-/5


Luukku 23

Päivän kahvi on Kongolainen "Kivu". 

Paahtoaste: 2/5

Maku: kevyt ja mantelinen maku. Miellyttävän pehmeä suutuntuma ja sen seurauksena myös kovin helppo juoda. Sopivasti hapokkuutta. Voisi olla vähän vahvemman makuista, mutta näin kevyenä kahvina sopii esimerkiksi päivittäiseen käyttöön. Hyvää kahvia, jossa ei liian selkeitä miinuksia. Ehkä hitusen liian kevyttä, mutta varsin maittavaa joka tapauksessa.

Arvosana: 3.5/5


Luukku 24

Jouluaaton sumppi on Kuubalainen "Sierra Maestra". 

Paahtoaste: 4.5/5

Maku: vahva, hapokas ja pähkinäinen. Alkumaku hyvinkin voimakas, ja hapokkuus on läsnä heti alusta alkaen. Pähkinäisyys ei juurikaan pääse nousemaan esille, joka on luonnollisesti vähän sääli: hapokkuus tarvitsisi jonkin hillitsevän tekijän vierelleen ollakseen tasapainossa. Ihan hyvää peruskahvia, mielestäni ei mitään erikoisia ominaisuuksia jotka nostaisivat tämän sumpin pistesaldoa. Mainittavan arvoista lienee se, että tämä kahvi on yllättävän helppo ja kevyt juoda tummasta olemuksestaan huolimatta. 

Ei välttämättä pahin pettymys jouluaattona.

Arvosana: 3/5


Luukku 25 ja samalla kahvikalenterin viimeinen luukku

Päivän kahvi on Kenialainen "Blue mountain".

Paahtoaste: 3/5

Maku: hapokas ja marjaisa, eli hyvin Kenialaiselle kahville tyypillinen makukokonaisuus. Hapokkuus ei ole kuitenkaan liian kitkerä, joka on mukavaa vaihtelua muihin kalenterin hapokkaisiin kahveihin. Maistuu "valmiilta" eli ei tunnu siltä, että kahvista puuttuisi jotain. Marjaisuus ja hapokkuus limittyvät hyvin kevyen paahdetun mantelin(?) makuun. Toimiva kokonaisuus, mutta ei mitenkään tajunnanräjäyttävän hyvää. Maittava kahvi, joka sopii arkikäyttöön. 

Arvosana: 4/5


Loppuun kevyesti muutamia tilastoja kahvikalenterista:

Kahvin keskimääräinen pistesaalis: 3.36/5

Edustettujen maiden määrä:  22

Kofeiinittomia "kahveja": Liikaa  2

Paras pistemäärä: 5-/5 (Las morenitas honey, luukku 21) 

Huonoin pistemäärä: 0.5/5 (Jaen Decaf, luukku 17) 

Kahvin keskimääräinen paahtoaste: 3.34



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väriopas niille, jotka kaipaavat apua väreillä sisustamiseen.

Mysteerinen kahvijoulukalenteri, sekä sen luukut 1-5