Väriopas niille, jotka kaipaavat apua väreillä sisustamiseen.

 Onko kotisi värikkäin asia maustekaappisi nurkassa lojuva avaamaton currymauste, jonka erikoisen väristä sisältöä olet vältellyt jo ostohetkestä alkaen? Oletko joskus eksynyt kotisi vaaleanharmaaseen sisustukseen? Oletko loukannut sinulle läheistä ihmistä kuvaillessasi hänen sohvaansa harmaaksi, vaikka väri oli ilmiselvästi harmaahko

Tämä teksti on tehty kaupallisessa yhteistyössä Sisustaulkona.fi (www.sisustaulkona.fi) verkkokaupan kanssa, joka myy tässä arvostelussa esiintyviä tuotteita. Yhteistyö ei kuitenkaan tarkoita mielistelyä, vaan tässä tekstissä esiintyvät mielipiteet ovat minun armottomia mielipiteitäni.

Mikäli pidät erilaisista väreistä, on todennäköistä, että pidät myös Fermobin värikkäistä kalusteista: niitä kun löytyy jopa 23 eri värissä. Aivan, värejä on huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin tietämäni neljä (punainen, sininen, vaaleansininen ja vihreä) ja huomattavasti vähemmän kuin erään ruotsalaisen tavaratalon 52 vaaleanharmaata kevätmalliston sävyä. Jotakuinkin kultainen keskitie, siis.


Jos olet kuten minä, eli hämmennyt helposti moisen värivalikoiman suuruudesta, et tiedä sisustamisesta oikein mitään tai et osaa muodostaa omia mielipiteitä, älä huoli: tästä blogitekstistä voit sekä kopioida että opetella ulkoa minun mielipiteeni, joita hyödyntäen voit kerrankin osallistua työpaikan kahvihuoneessa sujuvasti ja supliikisti erilaisiin värejä koskeviin keskusteluihin. Tämän tekstin luettuasi sekä opeteltuasi olet vuoden lopussa työpaikkasi ehdoton värishamaani, jonka luokse työtoverisi tulevat hädän hetkellä kysymään neuvoa erilaisiin arjen ongelmiin. Alta aikayksikön oletkin jo seuraava Kylie Jenner, ja Mahatma Gandhi tunkee takaovesta keittiöösi kahville keskustelemaan ensi kesän mallistoista. Voit kiittää minua myöhemmin. 


Suosittelen lukemaan alla olevan listan läpi, mikäli

  1. Pidät väreistä

  2. Pidät sävyistä

  3. Pidät kahvista

  4. Pidät vivahteista

  5. Haluat olla työpaikkasi värishamaani


Varoituksen sana sinulle, mobiililaitteita käyttävä lukijani: testeissä huomasin, että jollain vimpaimilla saattaa kuvien ja tekstin asettelu muuttua lähinnä moderniksi taiteeksi, joten mahdollisissa ongelmatapauksissa näytön kääntäminen vaakasuoraan voi auttaa. Tekniikkatiimimme (eli minä) tutkimme asiaa, mutta edistymistä tuskin on odotettavissa.

Black Cherry 

Ei kannata hämmentyä, vaikka tämän värin nimessä onkin kahta eri sävyä. Black Cherryssä on kirsikasta tuttu tummanpunainen väripohja, joka on kuitenkin tässä värissä vielä asteen tummempi. Luo erikoisella tavalla tietynlaisen luksuurisen tunteen. Voisi sopia mainiosti yhteen muiden punertavalla väriskaalalla olevien värien kanssa. Ei liian silmiinpistävä väri, vaan yllättävän rauhallinen.


Arvosana: 4/5 


Black Cherry, 4/5.


Russet

Russet, eli suomeksi tummanruskea, on nimenomaan juuri sitä mitä lupaakin. Hyvinkin tummaa osaa ruskean skaalasta edustava Russet on maanläheinen ja turvallinen väri. Valoisassa (esim. auringossa) väri pääsee maalissa olevien kimalteiden ansiosta kunnolla esille, ja on silloin mielestäni parhaimmillaan. Hämärässä saattaa näyttää äkkiseltään mustahkolta. Toisaalta kuka nyt ulkona istuu pimeässä muutenkaan, joten tämä tuskin on haitaksi. Korkeintaan saat ikään kuin kaksi väriä samassa paketissa. 


Russetin maalissa (ja muutamassa muussa värissä) oleva “kimalle” ei tarkoita mitään kakkosluokan askartelukerhon glitterikasaa, vaan hienostuneesti auringossa kimaltavaa loppusilausta. Tätä voi olla hankala havaita kuvista, ja suosittelsinkin tutkailemaan paikan päällä tällaisen maalipinnan omaavia kalusteita. 


Arvosana: 3/5 . En koe olevani erityisen suuri ruskean fani, joten tätä tulosta voi pitää varsin hyvänä pistesaldona!


Russet sopii hyvin myös muiden ruskeiden sävyjen kanssa.Red Ochre

Eli vapaasti suomennettuna punainen okra. Okra, etenkin punainen sellainen on ihmiskunnan mittakaavalla varsinainen klassikkoväri, käsittääkseni suurinpiirtein tämän värisellä maalilla on luotu niin luola- kuin kasvomaalauksiakin. Eli jos joku on laittanut tämän sävyistä savea naamaansa ja tuntenut olevansa esihistoriallisen kylänsä kovin äijä (ehkä olikin), niin eiköhän tämä väri pelitä varmasti myös kalusteissa. Red Ochre on mielestäni selvästi ärhäkämpi kuin esimerkiksi aikaisemmin mainittu Black Cherry, mutta ei kuitenkaan pomppaa silmille liikaa. Näyttää hämmentävän hyvältä kalusteissa. Maanläheinen. 


Arvosana: 3.5/5


Red Ochre on hämmentävän tyylikäs.Nutmeg

Nutmeg eli “muskottipähkinä” on vaaleahkon ruskeahko väri, jota on vaikea kuvailla sanallisesti tavalla, joka toisi tälle värille oikeutta. Vaikuttaa sisältävän tietynlaisia vaalean hiekkamaisia värejä, jotka yhdessä kevyen kimallesilauksen ansiosta näyttävät auringossa parhaat puolensa. Joka tapauksessa Nutmeg on värinä kovin pehmeä ja rauhallinen, ja huokuu erikoista harmonian tunnetta. Vaikka vähän sävyltään kallistuu harmaaseen päin, ei kuitenkaan ole missään tapauksessa harmaa. Nimestä huolimatta sopii pähkinäallergikoille. Vaikuttaa erityisen hyvältä väriltä erilaisiin sävy-yhdistelmiin.


Arvosana: 3/5 , mielestäni voisi olla väritykseltään hivenen vahvempi, jotta ero Clay Grey-väriin olisi suurempi. Lienee toki makuasia, etenkin jos pitää enemmän vaaleasta Clay Greystä.


Nutmeg, 3/5.

Clay Grey

Clay Grey on lyhykäisyydessään vaaleanharmaa, toimiva ja onnistunut. Mikäli rauhallinen Nutmeg tuntuu liian värikkäältä, tämä klassinen “must have” on oiva valinta. Perinteisen toimiva väri, jonka valitsemalla on vaikea mennä metsään. Pehmeä ja sopusointuisa. Saattaa olla väriyhdistelmiin vielä parempi vaihtoehto kuin Nutmeg, etenkin jos kaipaa vielä rauhallisempaa sävyä taustalle. Toimii myös itsenäisenä värikokonaisuutena hyvin. 


Arvosana: 3/5 


Clay Grey toimii mainiosti myös yksin.

Chili

Kuten värin nimestä voi jo arvella, Chili lukeutuu sävytykseltään punaisiin väreihin. Tämänhetkisen valikoiman toisiksi tummin punainen, heti Black Cherryn jälkeen. Syvänpunainen väri tuo mieleen etelän auringon paahteessa kypsyneen chilin, joka ei kuitenkaan hyppää silmille, vaan on yllättävän syvällinen ja rauhaisa. Punaisista värivaihtoehdoista suosikkini. 


Arvosana: 4+/5. Jokin tässä vetää erikoisesti puoleensa, ja täten saa myös korkeimman arvosanan punaisista väreistä. 


Aito Chili-tuoli villinä luonossa.

Poppy

Poppy eli unikko on punaisen värin ruumiillistuma. Väriltään melko kirkkaanpunainen ja lopputulokseltaan kiiltäväpintainen Poppy on energinen ja klassisen tyylikäs vaihtoehto. Jos etsit nimenomaan tutun punaista väriä parvekkeelle, niin tämän parempaa vaihtoehtoa ei luultavasti löydy. Maalin kiiltopinta pääsee parhaiten oikeuksiinsa auringossa, mutta ei ole tuntumaltaan kuitenkaan epämukavan liukas, joka saattaa joskus olla “ongelma” kiiltävissä maaleissa. Bonuksena mainittakoon myös se, että kesäiset ketsuppitahrat eivät erotu tuolista, ja kaiken kukkuraksi lähtevät helposti pyyhkimällä pois kiiltopinnan ansiosta.


Arvosana: 3.75/5


Klassisella punaisella on vaikea mennä vikaan.

Pink Praline

Pink Praline on punaisista värivaihtoehdoista mielestäni mielenkiintoisin väri. Vaikka nimessä lukeekin “pink”, se ei kuitenkaan ole pelkästään vaaleanpunainen, vaan lähinnä sisältää sen sävyjä. Erikoisella tavalla miellyttävä, mielenkiintoinen väri, jota en ole oikeastaan elämässäni juuri kohdannut. Näyttää silmään mukavalta, enkä oikeastaan osaa sanoa miksi tämän värisiä kalusteita ei ole enemmän -hämmentävän puoleensavetävä fiilis.


Arvosana: 4/5


Pink Pralinessa on sitä jotain. 4/5. 

Capucine

Capucine on väri, joka täyttää väriskaalan “oranssihtavan” kohdan äärimmäisen hyvin: liian usein oranssi pistää silmään, on liian erikoinen ja saa sinut matkustamaan mielessäsi lähimmälle työmaalle. Capucine yhdistää oranssin ja pinkin onnistuneella tavalla, ja tuloksena syntyy väri, joka on mielestäni juuri “täydellinen” oranssi. Väri, jota en tiennyt tarvitsevani, ja joka tekee oranssista oikeasti varteenotettavan vaihtoehdon. Positiivinen yllätys. 


Arvosana: 4/5 , jos etsisin oranssia kalustetta, niin valitsisin todennäköisesti tämän värin.


Tämä tuoli kaipaa uutta omistajaa.

Honey

Honey on väriltään klassisen keltainen, ja onkin valikoiman toinen kiiltopintainen maali. Aivan kuten Poppy, myöskään Honey ei tunnu liian liukkaalta, vaikka onkin vähän kiiltävämpi tekstuuriltaan. Tuttu ja turvallinen valinta, mikäli kaipaa keltaista väriä kalusteisiin. Jotkut keltaiset värit ovat parempia kuin toiset, ja Honey on yksi onnistuneista keltaisen sävyistä: puhdas, selkeä ja lämmin. Bonuksena mainittakoon myös se, että mahdolliset sinappitahrat eivät erotu kovin hyvin tästä tuolista, ja pyyhkiytyvätkin helposti pois kiiltopinnan ansiosta.


Arvosana: 3.5/5 . 


Puhtaan keltainen Honey, 3.5/5.

Frosted Lemon

Frosted Lemon on ehkä yksi suosikkiväreistäni koko listalla. Tämä vaaleankeltainen ketale on jälleen yksi niistä sävyistä, joita en tiennyt tarvitsevani päivittäiseen elämääni. Raikas, kesäinen ja yksinkertaisesti hieno. Nimikin kuulostaa syötävän hyvältä. Sijoittuu täydelliseen kohtaan äskettäin keksimälläni ei liian tunkeileva, mutta silti erikoisen hienon värinen -skaalalla. Energinen. Ehdoton suosikkivaihtoehto. Jos jostain syystä pelkäät keltaisen sävyjä, niin kannattaa alkaa totuttelemaan vaikkapa tällä värillä - pidät tästä kuitenkin. 


Arvosana: 4.5/5. Hieno väri, mutta keltainen voisi olla ehkä ihan hitusen verran kirkkaampi. Joka tapauksessa yksi parhaista väreistä. 


Jos et pidä tästä väristä, olet väärässä.

Willow Green

Willow Green on rauhoittavan luonnonläheinen ja hyvin muiden sävyjen kanssa yhteensopiva väri. Voisin kuvailla tätä väriä vaaleanvihreäksi, mutta se ei oikeastaan anna oikeutusta Willow Greenille: se on vaalea ja vihreä, mutta ei kuitenkaan perinteisen vaaleanvihreä. Mielestäni elegantti ja tyylikäs värivaihtoehto. Vihreän sävyistä yksi suosikeistani. 


Arvosana: 4/5 . Rauhoittava.


Rauhoittava Willow Green.

Cactus

Jos Willow Green oli sävyltään luonnonläheinen, niin Cactus sijoittuu sitten suoraan luontoon: tämä rentouttavan vihreä väri on hyvin luonnollinen, rauhoittava ja nimestään huolimatta piikitön sävy, joka on varmaankin yksi mystisimmistä vihreän väreistä. Cactuksessa yhdistyy vihreä, sekä jokin harmaan vivahde. Nämä sävyt yhdessä luovat kaktusmaisen värin, jossa on viitteitä oliivinvihreästä. Mielestäni yksinkertaisen tyylikäs. 


Arvosana: 4-/5. Jää vähän erikoiseen väliin, ehkä hivenen tummempi vihreä voisi olla mukava lisä. Mainio väri siitä huolimatta.


Täysin piikitön, kuten lupasin. Ei vaadi kastelua.

Rosemary

Rosemary on ehdottomasti yksi erikoisemmista väreistä tällä listalla: se kuuluu ehdottomasti vihreän sävyihin, mutta äkkiseltään etenkin hämärässä valaistuksessa voi muistuttaa lähinnä harmaata. Kyseessä on siis vihreänharmaa väri, joka on tyylikäs ja ehkä “huomaamattomin” vihreä tällä listalla. Näyttänee eritoten auringonvalossa omat erikoispiirteensä. Voisi toimia mielestäni parhaiten yhdessä muiden värien kanssa, nostaen niitä esille. 


Arvosana: 3/5 . Ehkä makuasia, mutta mielestäni kaipaa itselleen kipeästi toista väriä kaverikseen. 


Rosemary + Nutmeg.

Cedar Green

Cedar Green on juuri sitä mitä nimi lupaa: vihreä. Pidän tätä perinteisen tummanvihreää sävyä muiden tämän listan vihreiden “päävärinä” sillä tätä syvänvihreää vivahdetta on vaikea olla huomaamatta. Syvä, vangitseva ja tyylikkään yksinkertainen Cedar Green on yksinkertaisesti mainio valinta esimerkiksi puutarhaan. Jos etsit nimenomaan vihreää väriä, tässä sitä olisi kenties parhaimmillaan. 


Arvosana: 3.75/5. Aika intensiivinen väri, totuttelun jälkeen voisi antaa korkeammankin arvosanan.


Cedar Green, 3.75/5.

Opaline Green

Opaline Green saattaa näyttää aluksi varsin ärhäkältä väriltä, mutta minun mielestäni sen sävy ei ole niin silmiinpistävä kuin miltä kuvissa vaikuttaa. Näyttää ehdottomasti parhaat puolensa livenä. Energinen, tyylikäs ja erikoinen ovat kaikki niitä termejä, joilla kuvailisin tätä väriä. Jos etsii vähän sähäkämpää kaveria pastellisävyille, tämä on mielestäni paras vaihtoehto, etenkin jos haluaa tuoda vähän eksoottisempaa sävyä näkyville. Mitä pidempää tätä väriä katselee, sen enemmän se vetää puoleensa. Yksinkertaisesti ilmaistuna hieno väri, tosin jollekin saattaa olla hiukan liian erikoinen.


Arvosana: 4.5/5. Mielestäni hauska väri, joka sai nyt 0.5 pistettä vajaa täydet pisteet. Ehkä parempi arvosana voisi olla 4.37/5, mutta koen melko epäkäytännölliseksi ja epäinformatiiviseksi ilmoittaa pisteet yhden sadasosan tarkkuudella. 


Opaline Green.

Ice Mint

Ice Mint on jälleen yksi suosikkiväreistäni. Tämä vaaleasävyinen väri on raikas, ja tuo mieleen raikkaan sekä kirpakan pakkasilman. Ice Mint on joko hyvin hyvin hyvin vaalea vihreä, tai sitten hivenen vihreä vaalea. Sinä päätät. Värin kevyt sävytys luo seesteisen mutta kirkkaan tunnelman. Jokin tässä värissä vetää puoleensa. Mielestäni Ice Mint on oiva vaihtoehto, mikäli etsii erilaista, mutta ei liian silmiinpistävää väriä vaikkapa takapihalle.


Arvosana: 4.5/5. Hyvä väri, jossa ei mitään ilmeistä puutetta. Jollekin voi olla ehkä liian vaalea sävyltään.


Ice Mint, 4.5/5.

Acapulco Blue

Acapulco Blue on rauhoittavan sininen ja jollain tavalla unelias väri. Ehkäpä toinen sopiva termi voisi olla unensininen? Tämä mysteeristä hehkua hohtava väri tuo mukavaa vaihtelua sinisen väriskaalaan, joka saattaa ajoittain valinnanvaraltaan tuntua rajoittavalta: tummansininen näyttää lähinnä mustalta, ja kirkkaan vaaleansininen tuoli on yksinkertaisesti naurettavan näköinen kapistus. Tämän kärkkään yleistyksen valossa Acapulco Blue täyttää juuri sopivan kohdan aiemmin keksimälläni ei liian tunkeileva, mutta silti erikoisen hienon värinen -skaalalla. Mystinen väri, jolle varmasti löytynee sopiva paikka erilaisissa yhdistelmissä. “Unensininen” olisi kuitenkin parempi nimi tälle värille kuin satunnainen Meksikolainen kaupunki, mutta olkoon.


Arvosana: 4/5 , erikoinen mystisyys on plussaa. Myöskin täyttää hyvän kohdan väriskaalalla. 


Mystinen Acapulco Blue sopii hyvin eri kalusteisiin.

Deep Blue

Deep Blue on tummansininen, meren syvyyksien värimaailma heijastava klassinen tyylikäs väri. Niin kuin monet tummansiniset värit, myös Deep Blue tuppaa näyttämään hämärässä melko tummalta, mutta auringossa tämä väri vasta näyttääkin loistokkaalta! Tämän paremmaksi tummansininen väri tuskin tulee koskaan muuttumaan, eli jos etsit rauhallisen huoliteltua väriä parvekkeelle, Deep Blue lienee varteenotettava vaihtoehto. 


Arvosana: 4-/5. 


Deep Blue, 4-/5.

Storm Grey

Tämä pehmeän harmaa väri ei voisi olla harhaanjohtavammin nimetty: “Storm Grey” kuulostaa kivenkovalta ja kolkolta, joka on melkolailla päinvastainen tapa kuvata tätä samettista harmaata. Mielestäni Storm Grey sisältää ehkä jopa sinertäviä sävyjä, jotka tuovat värille kiehtovan loppusilauksen yhdessä eleganttien kimallepartikkeleiden kanssa. Harmaat värit tuovat mieleeni yleensä lähinnä betonin, mutta ilokseni voin todeta Storm Greyn tekevän mukavan poikkeuksen. Hillitympi vaihtoehto muille väreille, joka on valoisalle terassille oiva valinta.


Arvosana: 3+/5. Olisi oikeutettua antaa myös puoli pistettä enemmän. 


Yllättävän pehmeä Storm Grey.

Anthracite

Anthracite on hyvin tummanharmaa ja huoliteltu väri, jonka maalipinnassa olevat kiiltävät kiteet tekevät tästä mainion vaihtoehdon etenkin aurinkoisille paikoille. Jos klassisen musta tuntuu liian synkältä vaihtoehdolta, Anthracite tarjoaa hivenen vaaleamman mutta silti tyylikkään vaihtoehdon, jonka tumma sävymaailma säilyttää mustan värin tuoman arvokkuuden. Erilainen ja elegantti vaihtoehto, joka ei kuitenkaan varasta valokeilaasi kauniissa kesäpäivässä. 


Arvosana: 4/5 , pidän mustan värin ja kiiltävien kiteiden yhdistelmästä. 


Tyylikäs ja auringossa vielä tyylikkäämpi.

Liquorice

Tällä mustalla klassikkovärillä on vaikea mennä metsään. Aivan kuten tumma puku, tämä ajaton ja aina loisteliaan siisti väri on parhaimmillaan käytännössä missä tahansa tilanteessa. Toki Liquorice häviää muille väreille perinteisellä tavanomaisuudellaan, mutta mustan värin tuomalle tyylikkyydelle on vaikea keksiä haastajaa. Anthracite on varteenotettava vaihtoehto Liquoricelle, etenkin jos ajattelit sisustaa kotisi pelkällä mustalla värillä. Ehkä tähän voisi onnistuneesti yhdistellä jotain muita tummia sävyjä?


Arvosana: 3.75/5. Klassisen varma vaihtoehto.Musta on varma klassikko.


Cotton White

Cotton White on erilaisten väriyhdistelmien kiistaton kuningatar (tai muu valitsemasi hallitsija). Tällä värillä on helppo korostaa ja keventää muita sävyjä, mutta toiminee jossain määrin myös itsenäisenä värinä. Vaikka puhtaan valkoinen onkin ajattoman tyylikäs, en ehkä kuitenkaan rakentaisi kokonaan valkoista usean kalusteen settiä, vaan yhdistäisin siihen muita sävyjä. Pienemmässä mittakaavassa voisin nähdä pelkän valkoisenkin toimivan. Eikä minua oikeastaan edes kannata kutsua kotiisi neuvomaan asioissa, joten estradi on Teidän. 


Arvosana: 3.75/5. Myös pistemäärä 4/5 voisi olla sopiva vaihtoehto, mutta tänään olen tavallista vaikeampi miellyttää.


Cotton White, 3.75/5.Koska tässä listassa on aika monta eri väriä, niin ajattelin listata tähän loppuun muutaman mielestäni hyvän kombinaation. Luonnollisestikin voit itse yhdistellä värejä haluamallasi tavalla, vaikka parempi puoliskosi yrittäisikin väittää toisin esimerkiksi muuton yhteydessä. Kuulemma jotain värien harmoniasta tai jotain. Kun ottaa huomioon, että kahdestakymmenestäkolmesta eri väristä voi järjestellä jopa 2,585201722 eri järjestystä, niin seuraavat kolme tuskin pilaavat intuitiotasi. 


  1. Frosted Lemon + Cotton White + Ice mint

  2. Chili + Capucine + Pink Praline

  3. Opaline Green + Deep Blue + Acapulco Blue

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mysteerinen kahvijoulukalenteri, sekä sen luukut 1-5

Kahvijoulukalenterin viimeiset viisi luukkua!