Kahvijoulukalenterin luukut 6-20, eli varsinainen megalista

 Lienee korkea aika listata lisää kahvikalenterin sumppeja, jotta saamme listan jotakuinkin valmiiksi ennen kuin vuosi vaihtuu. Tässä kohtaa on hyvä mainita, että tämä(kin) teksti muodostanee pitkän pötkön listamaisella rakenteella, joten varsinainen lukukokemus voi jäädä aika keskinkertaiseksi. Tällaisella pötköformaatilla saa äidinkielen ylioppilaskokeissa lähinnä sääliviä katseita, mutta kun kyseessä on niinkin totinen aihe kuin kahvi, ei ole varaa aiheuttaa sekaannusta ja hämminkiä hyvien sekä huonojen kahvien välillä. 

Tästä tekstistä muodostunee niin pitkä, että voit käyttää tätä listaa lasten nukuttamiseen, ajan tappamiseen tai ihan vain tappamiseen. Lukuaika lienee jotain muutamasta hetkestä kahdeksaan ja puoleen tuntiin, etenkin jos tapanasi on nukkua suositusten mukaiset yöunet.

Totuuden lista alkakoon!

Luukku 6:

Päivän kahvi on "Elimbari" Papua-Uusi-Guineasta

Paahtoaste: 3.5/5

Itsenäisyyspäivän hauska fakta: Papua-Uusi-Guinea vastaa vain prosentista maailman kahvituotannosta, mutta 40 prosentille Uusi-Guinean asukkaista kahvi on suurin tulonlähde. Tämä hauska ja opettavainen fakta mielessämme siirtykäämme itse asiaan:

Maku: helppo juoda, vähän kesy maku. Makuprofiili on viipyilevä, lisää alkumakua kaivattaisiin. Makumaailma on tasapainoinen, raikas ja kevyt juoda. Maut sulautuvat kovin hyvin yhdeksi kokonaisuudeksi, ja kevyttä kirsikkaisuutta lukuun ottamatta on vaikea tunnistaa nämä maut. Ehkä kokonaisuudessaan liian kevyt kahvi nautiskeluun, mutta arkikäyttöön vähintäänkin passeli.

Arvosana: 3/5


Luukku 7:

Meksikosta saapuneesta ruskeasta paketista ei tänään paljastukaan huumerahaa vaan kahvi nimeltään "Terruno Nayarita". 

Paahtoaste: 4.5/5

Maku: makuprofiili on tasainen ja jatkuva, mutta ei tunkeileva. Pähkinäinen maku vaihtuu sulavasti suklaiseen vivahteeseen. Varsin klassinen, mutta toimiva yhdistelmä tummapaahtoisessa kahvissa. Alussa myös sopivaa hapokkuutta, eikä kahvissa ole yhtään palaneen makua. Maukas, turvallinen ja maittava kahvi. Ei lähde hakemaan mitään turhan monimutkaista elämystä, vaan tekee peruasiat hyvin. Hyvää.

Arvosana: 4.5/5


Luukku 8:

Päivän sumppi on Tansanialainen "Yetu".

Paahtoaste 3.5/5

Maku: Yllättävän hapokas ja kirpeä maku. Ehkä vivahde suklaisuutta, mutta se peityy hapokkuuden alle aika tehokkaasti. Hapokasta makua lisää jokin sitrushedelmä, joka tosin ilmenee juuri happamuutena. Aivan sataprosenttisen varma närästyskahvi nopeuskestävyystreenin jälkeen. Maku koostuu lähinnä happokkuuden eri vaiheista. Tiedän ihmisiä, jotka voisivat nauttia tällaisesta kahvista. Minä en lukeudu näihin ihmisiin.

Arvosana: 2/5


Luukku 9:

Päivän kahvi on "Las Morenitas natural" Nicaraguasta.

Paahtoaste: 2.5/5

Maku: kevyt ja hyvin marjaisa. Ei ollenkaan liian hapokas, ja täten myös helpohko juoda. Ei yhtään suklaisia vivahteita (Elias!)*. Hyvin mukava juoda, mutta hivenen yksinkertainen peruskahvi. Ei omaa mitään erityistä ominaisuutta. Tekee perusasiat hyvin, mutta kahvista uupuu se oma erikoispiirre, jonka puuttuessa on vaikea antaa huippupisteitä (vaikka muutoin tällä kahvilla siihen olisikin edellytykset).

Arvosana: 4/5

*Tätä päivää ennen sain eräältä lukijalta (joka ei edes juo kahvia, ks. edellisen blogin maininta pakkomarkkinoinnista) tiukkaa palautetta siitä, että "pitäisi alkaa juomaan kahvia, kun kerta kaikissa maistuu suklaa". Erinomaisena kahvin ammattilaisena otin neuvosta vaarin, ja kieltäydyin myöntämästä tämän kahvin suklaista vivahdetta. Siitäs sait!


Luukku 10:

Tämän päivän kahvina toimii Hondurasilainen "Capucas Decaf". Kovimmat kahvisarjamme fanit varmaan tunnistavat Capucas-nimen jo luukusta numero yksi! Tämän päivän kahvi on siis ensimmäisen päivän kofeiiniton (hyödytön) kaveri.

Paahtoaste: 3/5

Maku: Kevyt, helposti juotava. Ei ollenkaan ummehtunut maku, vaan varsin raikas ja kepeä. Hedelmäisiä ja maittavia makuja, mutta aika ohut makuprofiili. Aikaisemmin olin kuvannut tätä sumppia termillä "vähän mitäänsanomaton maku" joka pitää vieläkin paikkansa. Ihan hyvää, ja helppo juoda (ei närästä happovetojen jälkeen?). Vähän tylsähkö. Ja vielä ilman kofeiinia. 

Arvosana: muutoin 3/5, mutta en näe mitään syytä valita tätä kahvia, kun olemassa on myös kofeiinillinen versio, eli lopulliseksi arvosanaksi tulee 1/5

Ihan 3/5 kahvi, jos haluaa sumppia ilman kofeiinia. Eli lämmintä vettä.


Luukku 11:

Päivän kahvi on "Tarrazu" Costa Ricasta.

Paahtoaste: 3/5

Maku: yllättävän vahva keskipaahtoiselle kahville. Melko hapokas, ja hyvin tyypillinen kahvin makuinen kahvi. Pientä pähkinäisyyttä, joka luo kahviin tumman ja raskaan tunnelman. Sopisi juotavaksi pakkaspäivänä, tai jonkin makean leivoksen kera. Yksinään juotuna aika raskaan oloista. Ehdoton nautiskelukahvi, ei päivittäiseen käyttöön (ellei syö makeita leivoksia joka päivä). Ihan maittavaa. 

Arvosana: 3.75/5


Luukku 12:

Päivän sumppi on Indonesialainen "Kayumas".

Paahtoaste: 4/5

Maku: mukavan makuista kahvia. Hyvin tasainen, lämmin ja miellyttävä maku. Helppo juoda, ei ollenkaan hapokas tai palaneen makuinen. Vähän yksinkertainen makumaailma. Ei oikein tuo esille omia erityspiirteitään, eli vähän tylsä. Toisaalta kahvi on ehjä kokonaisuus, koska se ei yritä olla mitään nanoteknologiaa pursuava superkahvi, vaan luottaa onnistuneesti perusasioihin. Sopisi päivittäiseen käyttöön erittäin hyvin. Täydellinen aamukahvi varastolle tai toimistolle. Hämmentävän tutun oloinen maku, maistuu juuri siltä, miltä "kahvin" kuvailisinkin maistuvan. Kahvinjuontia onnistuneesti karttaneet henkilöt voisivat aloittaa kahviuransa tästä kahvista.

Arvosana: 4/5


Luukku 13:

Tämän päivän sumppi on Myanmarilainen/Burmalainen "Shwe yvar".

Paahtoaste: 4/5

Maku: kevyen hapokas, ei yhtään palanut. Ehkä vähän savuinen maku? Oikein pitkä jälkimaku, joka on plussaa. Pehmeä, täyteläinen suutuntuma. Miinuksena hivenen tylsä makumaailma. Ei turhan tuhtia, eli sopisi siis päivittäiseen käyttöön. Kahvin ohut maku peittynee muun ruoan alle, joten en suosittelisi tätä sapuskan kanssa nautittavaksi.

Arvosana: varsin tasainen 4/5


Luukku 14: 

Päivän lämmin jauhettu papu-uutejuoma eli kahvi on Perulainen "Cajamarca". 

Paahtoaste 2.5/5

Maku: sitrushedelmäinen ja aika hyökkäävä. Makuprofiililtaan yksioikoinen, alkumaun jälkeen himmenee hitaasti pois. Sitrusmaisen maun lisäksi ei juuri muuta makua. Ihan kelpo aamukahvi. En ole yleensä tällaisten sähäköiden sitrushedelmäisten kahvien ystävä, mutta tämä sumppi on ihan mukiinmenevän makuista. Tulee mieleen huoltoasemien kahvit: juotavia, mutta en ostaisi kotiin. 

Arvosana: 2.5/5


Luukku 15:

Päivän kahvi on Nicaragualainen "Madriz" .

Paahtoaste: 3/5

Maku: maku on pehmeä ja lempeä. Pientä puumaista (ei se kissaeläin, vaan se kasvi) savun makua. Loppumaku hapokas, joka on varsin yllättävää. Yleensä hapokkuus ilmenee kahvin alussa, mutta tässä kahvissa se tuntuu tulevan esiin vasta loppupäässä. Kokonaisuudessaan onnistunut makukokonaisuus, jossa mikään maku ei pomppaa silmille. Lopun hapokkuus on jotain uutta ja yllättävää, mutta vähän erikoista. Hyvä aamukahvi.

Arvosana: 4-/5


Luukku 16:

Tämän päivän kahvimme on Intialainen "Bababandugiri".

Paahtoaste: 3.5/5

Kahvi maistuu pehmeältä ja kermaiselta. Ei juuri lainkaan "ylimääräistä" hapokkuutta, vaan mukavan lempeää kahvia. Sanoisin, että tämä sumppi muistuttaa teemaltaan jonkin verran perinteistä Juhla Mokkaa tai Kulta Katriinaa. Helppo juoda. Voisi sopia hyvin päivittäiseen addiktiokäyttöön. Ihan hyvää peruskahvia, ei mitenkään erikoista. Joku pieni lisätwisti voisi tehdä tästä erinomaisen kahvin.

Arvosana: 4-/5


Luukku 17:

Päivän kahvi on Perulainen "Jaen Decaf". Osa saattaakin muistaa aikaisemman Perusta olleen kahvin, mutta olkoot huoleti: tämä ei ole samaa tuotetta. 

Osa varmasti myös tunnistaa tuon "Decaf"-termin, joka vapaasti suomennettuna kääntyy muotoon hyödytön, turha (kofeiiniton). 

Paahtoaste: 3.5/5

Maku on kovin kevyt ja vaisu. Hapokkuutta ei juurikaan ole, eikä kahvi maistu lainkaan palaneelta. Nämä edellämainitut tekijät tekevät tästä helposti juotavan kahvin. Ikävä kyllä kahvi ei myöskään maistu kovin omaperäiseltä. Sanoisin jopa, että maku on vähän vetinen. Alussa on hyvää silkkisyyttä ja pyöreyttä, höystettynä suklaisella pehmeydellä. Maut ovat oikein hyviä, mutta kovin kovin kovin vaisuja. Jos olisin pienessä nuhassa, niin maistaisin todennäköisesti vain lämpimän veden. Ja vielä ilman kofeiinia. 

Arvosana: 1/5. Decaf-vähennyksellä 0.5/5. Maistuu mauttomalta. Pettymys. Nyt pitää vielä keittää erikseen kahvia.


Luukku 18: 

Päivän numero 18 sumppi on Ruandalainen "Kinini".

Paahtoaste: 3/5

Maku: maku on tasapainoinen ja mehevä. Jopa niin tasapainoinen, että voisin luulla tätä jonkilaiseksi kahvisekoitukseksi, vaikka kyseessä on "single origin" kahvia. Tasapainoisuus tuo kahville pehmeän ja miellyttävän juomahetken. Maussa on "tavallisen kahvin" lisäksi jotain, mitä en osaa kuvailla kunnolla. Jotain spesiaalia. Tämä mysteerimaku voisi toki olla vähän vahvempi, mutta tasapainoisessa kokonaisuudessa se pääsee kiitettävästi esille. Siis pähkinänkuoressa: tasapainoinen, mehevä, pehmeä ja vielä pienellä twistillä.

Arvosana: hyvin lähellä viittä pistettä, mutta lopullinen arvosana kuitenkin 4.75/5


Luukku 19:

Päivän kahvi on El Salvadorilainen "Ilamatepec".

Paahtoaste: 4/5

Maku: kahvi on yllättävä kevyen ja raikkaan makuista ollakseen kahvispektrin tummapaahtoisesta päästä. Ei lainkaan hapokas, eikä yhtään palaneen makuinen. Maussa on kaakaomaista pehmeyttä, joka antaa mielyttävän suutuntuman ja ensimaun. Ikävä kyllä tämä kaakaomainen pehmeys ei jatku juuri millään maulla, ja lupaavasti alkava kahvi tuntuu jäävän kesken. Tätä sumppia voisi olla helppo juoda niin aamulla kuin luonaan yhteydessäkin. Sopisi päivittäiseen addiktiokäyttöön. En kutsuisi vahvaksi nautiskelukahviksi. Potentiaalia olisi ollut parempaan. Joka tapauksessa maittavaa kahvetta. 

Arvosana: 3/5


Luukku 20 ja tämän megalistan viimeinen luukku:

Mikä englanninkielinen termi eräälle aineelle alkaa kirjainparilla co, tulee Boliviasta paketissa ja on addiktoivaa? Vastaus on tietysti coffee eli kahvi näin suomalaisittain. Tämän päivän kahvi onkin Boliviasta, ja kadulla aine tunnetaan nimellä "Caranavi".

Paahtoaste: 2/5

Maku: kahvissa on yllättävän kirpakka marjaisa alkumaku, joka yhdistyy keskivaiheen hapokkuteen jouhevasti. Melko voimakkaasta hapokkuudesta huolimatta kahvia on helppo juoda. Hapot eivät iske päin kasvoja, vaan hiipivät makuprofiiliin kuin siili koloonsa. Lopussa on aistittavissa kevyttä savuisen puun makua, joka jää luikertelemaan suuhun melko pitkäksi aikaa. Tämäntyyppistä kahvia voisi olla tarjolla jossakin massaketjussa, kuten Espresso Housessa. Tämäntyyppinen kahvi kun maistunee monelle, ja on helppo juoda. Maittavaa, mutta ei mitään erikoista. 

Arvosana: 3-/5


Megalista päättyy tähän. Joko hapokkuus, pehmeys ja makuprofiilit vilisevät silmissäsi? Älä huoli, enää vain viisi kahvia odottaa kohtaloaan tämän armottoman raadin edessä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väriopas niille, jotka kaipaavat apua väreillä sisustamiseen.

Mysteerinen kahvijoulukalenteri, sekä sen luukut 1-5

Kahvijoulukalenterin viimeiset viisi luukkua!